Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Klik hier voor de online versie!

Wereldwinkel Varsseveld

Nieuwsbrief nr. 25 | november 2019

Zilversmid Dambar Biswokarma:

Dinsdag 12 november van 10 tot 17 uur in de Wereldwinkel, Kerkplein 12, Varsseveld

De zilversmid, Dambar Biswokarma, komt dinsdag 12 november naar Wereldwinkel in Varsseveld om zijn prachtige handgemaakte zilveren sieraden te verkopen.

Dambar is in een gezin van de laagste kaste geboren. Als klein kind ging Dambar met zijn vader, die ijzersmid was, op stap en leerde hij de eerste kneepjes van het smeden. Er kwam een flinke tegenslag toen bleek dat Dambar een ernstige vorm van tuberculose had. Als kind van een kasteloze zou hij deze ziekte niet overleefd hebben. Maar gelukkig ontmoette hij de Nederlander Jos die zich zijn lot aantrok. Jos die een hulporganisatie coördineerde en veel in Nepal was zorgde voor de medicijnen en bekostigde later ook een opleiding tot zilversmid, waardoor hij kon beginnen met het maken van prachtige sieraden.

Dambar is ook zeer maatschappelijk betrokken: in zijn kleine zilverfabriek in Nepal biedt hij kansarme jongeren uit de laagste kaste een opleiding en baan als zilversmid. Hij geeft ze een volgens Fair Trade richtlijnen, een eerlijk salaris. De winst van het bedrijf wordt onder meer besteed aan ondersteuning van projecten in de arme dorpen. Zoals waterpompen en de bouw van een schooltje met opvanghuis voor kinderen van de laagste kaste.

Hij maakt prachtige hangers, kettingen, oorbellen, ringen en kettingen (ook voor heren). Alles handgemaakt, soms met ingewikkelde ontwerpen en vaak met een symbool of een speciale betekenis. Het is leuk om hem aan het werk te zien. Zijn zilver betrekt hij uit Nederland en is gecertificeerd bij Waarborg Holland in Gouda.

Dit jaar komt Dambar dinsdag 12 november naar Varsseveld, voor het eerst samen met zijn zoon Jos Cherek die zijn opleiding afgerond heeft en sinds enkele maanden bij hem in de zaak in de leer is. Hij zal Dambar over een aantal jaren opvolgen.

Kom je zijn vakmanschap bewonderen?

Dinsdag 12 november van 10 tot 17 uur in de Wereldwinkel, Kerkplein 12, in Varsseveld.

Met de aankoop worden projecten van Dambar voor kansarme mensen in Nepal ondersteund.

Voor meer info over Dambar: www.dambar-silver.com.

Alle rechten voorbehouden © www.wereldwinkelvarsseveld.nl
Aanmelden | Afmelden voor onze nieuwsbrief | contact | Privacy- en cookieverklaring

Wereldwinkel Varsseveld Volg ons op Facebook